Je bent hier:

Levensgemeenschap van de vis

levensgemeenschap

De aanwezigheid van voedsel, concurrentie om voedsel, de aanwezigheid van partners, paai- en schuilgelegenheid, de strijd tegen ziekten en parasieten en het ontwijken van roofdieren zijn belangrijke onderdelen van de levende omgeving van de vis.

De visstand in een water staat dus niet op zichzelf, maar wordt op vele manieren beïnvloed door de soorten en aantallen van de planten en overige dieren in dat water. Zij hebben allemaal wat met elkaar te maken. Ze eten elkaar of ze betwisten elkaar een prooi, of soms ook een schuilplaats. Anderen hebben elkaar nodig voor bescherming, als aanhechtingsoppervlak, als
transportmiddel en wat al niet mogelijk is.

Het komt er op neer dat ze bij elkaar horen: ze vormen een zogenaamde levensgemeenschap. Ook de vissen in een water maken deel uit van een dergelijke levensgemeenschap. Hieronder zie je een voorbeeld van een voedselkringloop onder water, waar verschillende vissoorten onderdeel van uit maken. Maar ook algen, watervlooien, wormen, waterplanten en bacteriën en schimmels maken deel uit van deze voedselkringloop.

Voedselkringloop
Voedselkringloop

Waar ben je naar op zoek?

Kijk anders ook bij:

Menu

Informatie