Het najaar is volgens experts ‘de periode’ voor het vissen op grote baars. Grote exemplaren scholen samen en migreren naar hun overwinteringsplekken om zich daar vol te vreten. Als je zo’n plek weet te vinden kan het soms een ware goudmijn zijn. Tegenwoordig vissen heel veel mensen op baars met diverse soorten kunstaas, maar je kan ook gewoon klassiek met wormen op baars vissen.
Veel kunstaas voor baars is afkomstig uit Japan en Amerika en is eigenlijk bedoeld voor de largemouth bass (forelbaars), een vissoort die veel gelijkenissen heeft met onze baars. Er zijn twee soorten aasimitaties die je veelvuldig ziet: imitaties van visjes en imitaties van ongewervelden die onderwater leven. Met kunstaas boots je een echte prooi na die de baars graag eet, maar met echt aas kan je ook perfect vis vangen. Wormen zijn een eeuwenoud aas en worden sinds mensenheugenis gebruikt voor allerlei vissoorten. Het lijkt soms wel een ware magneet voor vissen.
Soorten wormen
In een viswinkel zijn meestal drie soorten wormen verkrijgbaar: mestpiertjes (stinkende kleine wormen, gebruikt voor witvis/brasem), dendrobena’s (grotere geurige wormen) en dauwpieren (glibberige grote wormen uit Canada).
Vooral de dendrobena’s en dauwpieren zijn echte toppers voor de baars. Dendrobena’s zijn iets kleiner en zijn geschikt om los of in een kluwen te vissen op je haakje, ook zijn deze wormen top om te gebruiken als voer. Een paar handen van de soort kan een grote groep baarzen lang op een stek bezighouden, jouw aas erbij en je hebt bijna vangstgarantie.
Dauwpieren zijn 10-15 centimeter lang en tot soms wel een centimeter dik, deze wormen kan je prima enkel vissen.
Technieken
Als we toch voor old school gaan is de dobber misschien wel de leukste manier om met een worm te vissen. Een mooie lange snoekbaarspen of matchdobber gepaard met een mediumzware matchhengel is het perfecte wapen voor grote baars. Vis de dobber met een draadstuit zodat je verschillende dieptes kan bevissen, een goede tip is om je gewichtjes zo’n 50 cm boven je haak te plaatsen zodat de worm lekker veel bewegingsvrijheid heeft. Je kan ook lekker actief vissen, na je worp kan je om de minuut je dobber even een stukje verslepen, dit kan soms de trigger zijn tot een aanbeet.
Naast het vissen met een dobber is het ook mogelijk om actievere manieren te gebruiken, een lichte spinhengel gepaard met een carolina rig of dropshot leent zich perfect voor het vissen met wormen. Een dropshothaakje of offsethaak gevuld met wormen komt niet snel vast te zitten op de bodem en is een attractieve en geurend aas. Langzaam en gecontroleerd vissen is perfect want de krioelende wormenmassa heeft al attractie genoeg. Soms is het zelfs effectief om met een ultralight jigkopje en een dotje wormen te vissen, succes gegarandeerd!