Je bent hier:

VIStip: Superdeeg maken voor witvis en karper! (video)

Superdeegje maken

Vroeger maakten vissers vaak hun eigen visdeeg, omdat er maar weinig visaas te koop was. Over dat visdeeg deden ze vaak heel geheimzinnig, want met een goed deegballetje als haakaas kon je bijvoorbeeld viswedstrijden winnen. Bij het Stekkie Magazine hebben we geen geheimen en leren we jullie graag hoe je een superdeegje kunt maken om voorns, brasems en karpers te vangen!

 

Dit heb je nodig

Het deeg dat we je leren maken ruikt heerlijk en vangt als de brandweer. Je maakt het met materialen en ingrediënten die meestal wel in een keuken aanwezig zijn. Mocht er iets ontbreken en moet je dat in de winkel kopen, dan is dat gelukkig niet duur. Een belangrijk ingrediënt is een pak custardpoeder met vanillesmaak.

Als het niet in een keukenkastje staat dan koop je het in de supermarkt voor minder dan één euro. Custard is een basis om pudding te maken, maar wij gebruiken het als basis om dit superdeeg te maken. Verder heb je een glas water nodig en een paar beschuiten. Als je geen beschuit hebt dan kun je ook geroosterde of gedroogde witte boterhammen of gekookte aardappels gebruiken.

 

Benodigdheden:

 • 1 grote kom
 • 1 glas water
 • 1 eetlepel
 • 1 pak custard poeder
 • 2 beschuiten of witte boterhammen of 2 gekookte aardappels.
 • 1 eetlepel poedersuiker
 
Benodigdheden superdeeg

 

Zo maak je het superdeegje

 1. Pak een grote kom en strooi daar een laagje custard poeder in. Neem ongeveer de hoeveelheid dat in een klein glas past.
 2. Knijp twee beschuiten of twee geroosterde witte boterhammen tot kruimels. Zorg ervoor dat je geen grote stukken meer ziet, maak eventueel alles fijn door er met de bolle kant van een lepel op te drukken. Als je gekookte aardappels gebruikt, prak die dan fijn met een vork.
 3. Als je een lekker zoet deegje wil maken voeg je nog een eetlepel poedersuiker toe. Poedersuiker maakt het deeg extra plakkerig, dus gooi er niet te veel in!
 4. Roer nu alles goed door elkaar.
 5. Voeg steeds een klein beetje water toe en meng het geheel goed met een vork of lepel. Gebruik niet te veel water in een keer, want dan krijg je natte pudding in plaats van een mooi superdeegje. Als het deeg iets steviger wordt meng je het na ieder scheutje water met je handen en probeer je het te kneden. Goed kneden en niet bang zijn voor vieze vingers! Op een gegeven moment merk je dat het deeg echt kneedbaar wordt. Blijf net zolang kneden en water toevoegen tot je het er een mooi glad deegballetje van kunt maken.

Klaar om te vissen

Nu is het superdeeg klaar. Snuffel er maar eens aan, het ruikt heerlijk! Je mag het zelfs even proeven, maar niet alles opsnoepen want dan kun je weer opnieuw beginnen. Wedden dat de vissen het ook lekker vinden?

Maak niet teveel deeg in één keer, want dit aas is niet heel lang houdbaar. Na een paar dagen in de koelkast gaat het wat zuur ruiken. Maak daarom een balletje zo groot als een mandarijn, dat is meestal genoeg voor een dag vissen. Als je op karper gaat vissen dan maak je een wat grotere bal. Heb je teveel gemaakt dan kun je het in aluminiumfolie of vershoudfolie rollen en invriezen. Haal het wel de avond voordat je gaat vissen uit de vriezer, zodat het in de ochtend al ontdooid is.

Leren vissen? Check www.vissendoejezo.nl

 

Tips voor aan de waterkant

Je kunt het balletje deeg het beste in een zakje mee naar de waterkant nemen. Daar pluk met je vingers een klein stukje van het deeg en daarmee bedek je jouw haakje. Knijp het voorzichtig aan. Het hoeft geen rond balletje te zijn, het mag ook langwerpig of zelfs iets plat zijn, dat maakt niet zoveel uit.

Controleer tijdens het vissen regelmatig of het deeg er nog aan zit, zeker als je beet hebt gehad. Sla bij een aanbeet niet te snel aan, want soms sabbelen de vissen er een tijdje aan voordat ze het echt opeten. Leg het superdeegje niet in de zon, want dan droogt het snel uit. Als je slim bent leg je er een vochtig doekje overheen, dan blijft het deeg de hele dag goed kneedbaar.

Superdeegje vissen     10     11

 

Lekkere variaties

Vind je chocolade lekker? Voeg dan eens een halve eetlepel chocolademelkpoeder toe in plaats van poedersuiker. Met een beetje fantasie kun je het deeg iedere kleur en smaak geven door zelf ingrediënten toe te voegen. Het hoeft niet altijd zoet te zijn, want vissen zijn gek op heel veel verschillende smaken en geuren. Zo zijn ze bijvoorbeeld dol op knoflookpoeder. Leef je uit en probeer eens een persoonlijk superdeegje te maken. Succes en vang ze!

Waar ben je naar op zoek?

Kijk anders ook bij:

Menu

Informatie