Je bent hier:

VIStip: roofvissen met een kunstaasredder

Stekkie VIStip Kunstaasredder

Als sportvisser laat je de waterkant vanzelfsprekend schoon achter. Om ervoor te zorgen dat je als roofvisser ook ín het water niets kwijtraakt, bestaat er de kunstaasredder. Dit handige item spaart niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee. Hier vertellen wij jou hoe je deze zelf kan maken en welke kunstaasredder er te koop is.

De ringking

De Ringking – en vergelijkbare kunstaasredders met een ring – werken als volgt:

  • Open de ring, zet hem over de lijn en klik hem weer dicht.
  • Houd met één hand de lijn onder spanning en laat de ring via het touw afzinken naar het kunstaas.
  • Geef een paar rukjes aan het touw zodra de ‘redder’ beneden is, zodat hij goed om het kunstaas heen kan vallen. Let op: hiervoor heb je soms een paar pogingen nodig. Geeft de redder bij een van de rukjes niet meer mee, dan heb je je kunstaas en/of het vuil waarschijnlijk te pakken. Nu is het een kwestie van hard trekken en zien wat er bovenkomt.

 

Hoe maak je de Ringking?


1. De juiste sleutelring
De ‘sleutel’ tot een effectieve kunstaasredder is een roestvrijstalen (RVS) sleutelring van voldoende kwaliteit. Koop je exemplaar in een bouwmarkt of online bij een erkende leverancier en kies voor een fors exemplaar met een diameter van minimaal tien centimeter. Dit maakt dat de ring snel afzinkt en eenvoudig over je onderlijn én het kunstaas valt. Dat laatste is belangrijk omdat de ‘redder’ anders niet goed in het vuil kan grijpen waaraan het kunstaas vastzit.
image


2. Andere materialen
Koop ook een zeiltouw van tien tot vijftien meter lang bij een dikte van 0,5 tot 1 centimeter. Kies voor een hoge kwaliteit zodat het touw niet gaat rafelen. Schaf ook grote zoutwaterdreggen aan (deze zijn extra sterk) in maat 4/0 én een handvol RVS schroefhaken. Maak ook alvast van een plankje of ander materiaal een wikkelrekje voor het touw.
image

image

3. Zijgaatjes boren
Zet de ring klemvast in een bankschroef en maak met behulp van een professionele ijzerboor vanaf de zijkant twee gaatjes in de ring in dezelfde diameter als de schroefhaken, bij voorkeur op 10 uur en 2 uur ten opzichte van het bevestigingspunt voor het touw. 

image

image


4. Schroefdraadjes maken
Boor de twee gaatjes na met behulp van een tapset, zodat ze een schroefdraad krijgen.

image

5. Schroefhaken erin draaien
Draai de twee schroefhaken in de gaatjes.

image


6. Haakpunten afknippen
Knip de haakpunten van de dreggen af met behulp van een kniptang. Deze tussenstap is belangrijk,
want messcherpe haakpunten zijn een gevaar voor je handen bij het hanteren van de redder én soms
ook bij het opbergen ervan.

image

 

7. Dreggen bevestigen
Hang de dreggen in de schroefogen en knijp die vervolgens dicht met behulp van een sterke knijptang, zodat je de dreggen borgt. Controleer goed of de dreggen ook écht niet los kunnen raken.

image


8. Touw bevestigen
Bevestig het touw aan de ring met een supersterke knoop die zichzelf aantrekt, bijvoorbeeld de bloedknoop. Dit zodat je de knoop nooit lostrekt bij gebruik.

image

9. KLAAR!

Zaag nog eventueel een stuk hout om de draad op te binden.

image

 

Kunstaasredder van Jaza-M

De Jaza-M kunstaasredder is verkrijgbaar in twee versies: medium (120 gr) en heavy (170 gr). De ‘lichte’ variant voldoet als je vanaf de kant vist, het zware type is ideaal op stromend water en in de boot. Kant of boot, diep of ondiep water; het loont altijd om dit handige gereedschap bij je te hebben. Dat kan zonder moeite, want je steekt hem zo bij je – dankzij het compacte formaat, maar ook omdat er geen haken aan zitten die in je kleding blijven hangen.

 

 

De Jaza-M is met een prijs van net geen € 25,- niet spotgoedkoop. Maar dan heb je wel een degelijke kunstaasredder die niet roest. Bovendien heb je hem na enkele geslaagde reddingen – bij prijzig kunstaas nog sneller – al terugverdiend.
 
image

Waar ben je naar op zoek?

Kijk anders ook bij:

Menu

Informatie