Je bent hier:

VIStip: Baarsvissen in jachthavens

Baarsvissen in jachthavens

In de koudere maanden van het jaar zijn jachthavens de plekken om baars te vangen. Als je het goed aanpakt kun je de verblijfplaats van de baarzen achterhalen en de grootste exemplaren uit de school vangen!

In jachthavens hoef je niet ver te werpen om vis te vangen. De meeste vissen vang je dicht bij de kant, naast steigerpalen en boten. Een soepele spinhengel van 2.30 of 2.40 meter lang met een werpvermogen van 3 tot 15 gram is zwaar genoeg.  Op de molen in het 2500-formaat zet je een dunne 6/00 gevlochten lijn. Daaraan knoop je een voorslag van een meter fluorcarbon, zodat je geen lijnbreuk krijgt als een roofvis met tandjes je aas pakt.
 
Als aas kun je een kleine shad op een jigkop van drie of vijf gram gebruiken. Welke kleur het beste is kan afhangen van het water en de dag, dus neem wat shads in verschillende kleuren mee. Dit lichte aas zweeft mooi door het water en zal de baarzen snel tot aanbeten verleiden.

2 (klein) jpg 1421
 

 

Zoeken met de shad

Veel witvis (vooral blankvoorn) trekt in de koudere maanden de havens in, omdat het water daar diep en rustig is en er veel beschutting aanwezig is. De roofvissen volgen de witvis de havens in en zijn vaak aan de rand van de scholen vis te vinden. Omdat de scholen zich geregeld verplaatsen, kun je de ene week op een bepaalde plek goed baars vangen en de week erop geen enkele aanbeet krijgen. Om te achterhalen waar de vis op dat moment uithangt, zal je dus moeten zoeken! Gelukkig ben je als kunstaasvisser heel mobiel en kun je in een uur tijd heel veel plekken afvissen.

De beste plekken

Levert een stek geen actie of resultaat (meer) op, blijf dan niet te lang plakken en verkas naar een volgende plek. In een haven ligt de vis in scholen bij elkaar en zijn er meer plekken zonder dan met vis. Goede stekken voor baars in havens zijn steigers, boten, bruggen, stille hoekjes en diepere stukken. Overal waar beschutting, warmte en prooivis te vinden is, kun je baars tegenkomen. Dat ze er liggen wil overigens niet zeggen dat je ze ook automatisch vangt. De ene dag is de vis wat meer ‘los’ dan de andere. Probeer het na een visloze sessie een paar dagen later weer opnieuw, misschien vang je dan de een na de ander!

Stek uitpeuteren

Doordat je met licht kunstaas vist, kun je een stek heel subtiel uitpeuteren. Laat het kunstaas met een open molenbeugel rustig zakken, wacht tot het de bodem heeft bereikt en sluit dan de beugel. Zorg dat je hengel iets schuin naar beneden wijst en de lijn strak staat. Tik dan de shad steeds 25 tot 50 centimeter omhoog en laat het aan een strakke lijn weer langzaam tot op de bodem zakken. De meeste roofvissen liggen dicht bij de bodem, dus het aas moet vooral bewegen in de diepste waterlaag. Het kunstaas hoeft niet eens continu in beweging te blijven om aantrekkelijk te zijn voor de baarzen. Juist als je het aas even stil laat hangen volgt vaak een aanbeet! Heb je eenmaal een baars gevangen, vis dan rustig een tijdje door. Vaak liggen er meerdere exemplaren bij elkaar.

5 (klein) jpg 1419
 

Denk aan je veiligheid

Let goed op je veiligheid als je vanaf steile oevers, steigers en kades vist. Als je dicht langs de rand van het water loopt kan een misstap er al voor zorgen dat je in het water valt. Zeker bij nat weer of vrieskou kunnen stenen en hout spekglad zijn, dus loop voorzichtig. Vis bij voorkeur samen met een vismaat; dat is niet alleen gezellig maar ook veilig. Mocht er iets gebeuren, dan kan de ander helpen of snel hulp inroepen.

Gesloten tijd aassoorten

Als je met kunstaas vist moet je een paar dingen in de gaten houden. De komende maand kun je nog prima op baars vissen, maar in de periode van 1 april tot de laatste zaterdag in mei is het verboden om te vissen met een aantal aassoorten, waaronder kunstaas. Ga dus in april en mei even niet met je spinhengel en kunstaas naar de waterkant, want dan kun je een boete krijgen. Alleen kunstvliegen kleiner dan 2,5 centimeter (die je met een vliegenhengel vist) mag je in deze twee maanden gebruiken.

Waar ben je naar op zoek?

Kijk anders ook bij:

Menu

Informatie