Je bent hier:

VIStip: 2 tips voor vissen in de winter

VIStip: 2 tips voor vissen in de winter

Een koude tijd is weer aangebroken en op vijvers en slootjes liggen weer ijs. Gelukkig zijn veel vissen hier wel aan gewend. Vissen zijn koudbloedig, dat betekent dat hun lichaamstemperatuur zich aanpast aan de omgeving. Hoe kouder het water, hoe kouder de vis. Toch moet je opletten bij het vissen met temperaturen rond en onder het vriespunt.

Vangst snel terugzetten

Als het vriest is een vis boven water extra kwetsbaar. De slijmlaag kan bevriezen en ook de ogen kunnen beschadigen bij langdurige blootstelling aan vorst. Houd vissen tijdens vorst daarom zo lang mogelijk in het water en kort het foto- of weeg/meetmoment in. Zet dus al het materiaal voor wegen/meten en foto’s maken klaar voordat je de vis uit het water tilt.

Zorg dat jouw vismaat of statief al in de aanslag staat met de camera en de vis kan snel weer het water in. Vergeet ook niet de onthaakmat goed nat te maken vlak voordat je de vis erop legt. Zo voorkom je dat je de vis op een bevroren mat legt en de vis er als het ware aan blijft ‘plakken’. Wil je de vangst niet wegen, meten of fotograferen onthaak deze dan in het net of in het water.

karper tips (27) (klein) jpg 1312

 

Vaseline niet alleen voor op de lippen

Ook voor de sportvisser zijn er tips om de winter door te komen. Wie wel eens tijdens vorst heeft gevist zal dit zeker herkennen: je wilt inhalen, maar de ogen van de werphengel zijn dichtgevroren. Het ijsvrij maken van de ogen kost tijd en is irritant want je wilt snel verder vissen. Besluit je toch gewoon door te draaien? Dan kan het topje van een gevoelige hengel in een vreemde hoek komen te staan en zomaar breken.

Gelukkig is er een oplossing voor. Nee, verwarmde hengels zijn er nog niet. Door de ogen van de hengel lichtjes in te vetten met vaseline stoten ze water af en voorkom je dat de lijn vast vriest in de ogen. Hoe kleiner de ogen, des te sneller de boel vast vriest. Daarom zal het topoog – dat vaak het kleinste oog op de hengel is – meestal als eerst dicht vriezen. Als het echt hard vriest en de oogjes klein zijn is het aan te raden het insmeren regelmatig te herhalen.

vi2205 zout fotografie dobbervissen stijn kersten 45 (klein) jpg 1313

Waar ben je naar op zoek?

Kijk anders ook bij:

Menu

Informatie