Als je met een JeugdVISpas gaat vissen mag je in Nederland met maximaal twee hengels en met alle toegestane aassoorten vissen. Maar welke aassoorten zijn nu toegestaan en welke niet?
Eigenlijk mag je met een JeugdVISpas in Nederland met alle aassoorten vissen die je kunt bedenken, behalve met levende aasvisjes of andere levende gewervelde dieren. Dus je mag niet met levende zoogdieren, vogels, vissen, reptielen of amfibieën vissen.
Aangewezen aassoorten
Heb je geen JeugdVISpas, maar een jeugdvergunning van je vereniging of misschien de gemeente, dan mag je vissen met maximaal één hengel en zogenaamde aangewezen aassoorten. Door Sportvisserij Nederland aangewezen aassoorten zijn:
- Brood, aardappel, deeg, kaas, granen en zaden
- Worm, maden, muggenlarven
- Kunstvliegen, kunstmaden of – muggenlarven (mits niet groter dan 2,5 centimeter)
Levend aas is verboden
Het gebruik van levende aasvissen en andere dieren is ten strengste verboden. Als je hier op betrapt word door een controleur of politieagent kun je een vet hoge boete verwachten! Levende wormen, larven en kleine insecten zijn wel toegestaan.
Gesloten tijden aassoorten
Er zijn ook gesloten tijden voor het vissen met bepaalde soorten aas. Dit is om de in de tabel genoemde vissoorten te beschermen. Van 1 april tot en met de laatste zaterdag van de maand mei is het verboden te vissen met: stukjes vis, dode visjes, vlees en slachtproducten en alle(!) soorten kunstaas. Vliegen kleiner dan 2,5 cm zijn wel toegestaan.