Je bent hier:

5 tips en info voor vissen op blauwneus

Blauwneus vissen

Na meer dan twintig jaar vissen op de Waal noteerde Jorg Nelissen (41) in 2022 voor het eerst een blauwneus in zijn vangstenlogboek. Sindsdien is het vangen van Vimba vimba eerder regel dan uitzondering. Hoewel een gerichte aanpak voor Jorg niet de prioriteit heeft, vormt deze nieuwkomer een welkome aanvulling op de brasems, windes en voorns.

De twee belangrijkste conclusies zijn dat ze zelden alleen komen en maden favoriet zijn. “Als ik blauwneus vang, dan zijn het vaak twee of drie exemplaren kort achter elkaar. Het lijkt erop dat ze in groepjes rondtrekken. En ondanks dat ik regelmatig van haakaas wissel, vang ik ze vrijwel altijd op maden.

Tijdens de dril gedraagt de blauwneus zich typisch. “Het zijn van die typische, zenuwachtige tikken. Zeker met een gevlochten hoofdlijn voel je de vibraties van de lichaamsbewegingen tot in het handvat. Ik vermoed dat ze na het haakaas te hebben gepakt meteen doorzwemmen. Ze proberen vaak een obstakel op te zoeken om zich van de haak te ontdoen. Let in de laatste fase van de dril – kort onder de krib, waar veel stenen liggen – dus goed op”.

Volgens de literatuur kunnen blauwneuzen maximaal 50 centimeter lang worden, maar in Duitsland en Tsjechië zijn al vissen tot 55 centimeter gevangen. In Nederland staat het record op 48 centimeter.

Onderzoekers van Sportvisserij Nederland treffen de blauwneus (Vimba vimba) steeds vaker aan bij onderzoek op stromend water, ook jonge exemplaren. Ook sportvissers die op dit type water vissen vangen deze exoot steeds vaker. Kortom: de blauwneus is bezig aan een gestage opmars in ons binnenwater.

Gezien het grote aantal jonge blauwneuzen in de Nederlandse rivieren is het aannemelijk dat deze vissoort zich hier ook voorplant, en het niet enkel uit Duitsland afkomstige afzakkers uit de Rijn betreft.

>> MATERIAAL

  • Hengel: feederhengel van 4 meter met een werpgewicht tot 100 gram en een 3 oz carbon feedertop
  • Molen: 5000 formaat Voorslag: 24 tot 28/00 getaperde nylon
  • Hoofdlijn: 10/00 gevlochten lijn
  • Montage: schuivende montage met gaaskorven in de range van 45 tot 80 gram
  • Onderlijn: 14/00 met een haak maat 16; 100 cm is het uitgangspunt qua lengte, maar kort deze in als de omstandigheden daarom vragen

molen blauwneuus jpg 1672

5 tips tijdens het vissen op blauwneus:

  1. Gebruik goed klevend lokvoer: dit maakt het gemakkelijker om los aas effectief te voeren en de vissen naar je stek te lokken.
  2. Pas je visafstand aan bij uitblijvende aanbeten: is de vis niet bijt op je voerstek, probeer dan een andere afstand of een plek enkele meters van je oorspronkelijke stek. Dit kan helpen om opnieuw aanbeten te krijgen.
  3. Wees alert tijdens de laatste fase van de dril: de blauwneus probeert vaak obstakels op te zoeken om van de haak te ontsnappen. Zorg dat je in de buurt van stenen extra voorzichtig bent en gebruik een schepnet.
  4. Maden zijn favoriet als haakaas voor blauwneuzen: ondanks experimenteren met ander aas, blijken maden het meest succesvol voor het vangen van blauwneuzen.
  5. Houd rekening met typische gedragingen van blauwneuzen: de dril van een blauwneus is anders dan die van brasem of voorn. Ze zwemmen vaak direct naar links of rechts en geven zenuwachtige tikken die goed voelbaar zijn met een gevlochten lijn.

image

Waar ben je naar op zoek?

Kijk anders ook bij: